ابتدای برنامه فرهاد طلوع کیان، مشاور رییس کمیته ملی پارالمپیک و مدیر روابط عمومی ضمن تبریک چهل و دومین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی و بیستمین سالگرد تاسیس کمیته ملی پارالمپیک، به حاضران خیر مقدم گفت.
سپس دبیر اجرایی کمیته ملی پارالمپیک در خصوص بومی سازی تجهیزات پارالمپیکی اظهار داشت: با توجه به تحریمهایی که با آن روبرو بودیم، متاسفانه راهها بسته شد و امکان تهیه بسیاری از لوازم نبود. از طریق کمیته ملی پارالمپیک و فدراسیون جانبازان و معلولان، پیگیری های زیادی از شرکت های سازنده خارجی و IPC صورت گرفت و با ارتباطاتی که برقرار کردیم، آخرین جواب در این خصوص، نه بود.

محمد تابع گفت: با همکاری وزارت دفاع، تولید میز وزنهبرداری در دستور قرار گرفت و به محصول استاندارد رسیدیم و تولید انبوه را شروع خواهیم کرد تا در اختیار ورزشکاران بگذاریم. بوچیا نیز جزو رشته هایی است که ورزشکاران آن دارای بیشترین معلولیت هستند. در این رشته با کمبود رمپ (میز مخصوص برای پرتاب کردن توپ) مواجه بودیم که با کمک دوستان وزارت دفاع تجهیزات بوچیا بومی سازی شد و پس از تولید نمونه اولیه آن اقدامات لازم برای تولید انبوه این نمونه انجام شد. همچنین در رشته دوومیدانی، دیسک، وزنه و کلاب، بومی سازی شد که در حال حاضر به استانداردهای بین المللی نزدیک شدیم تا هر چه بهتر از این امکانات استقاده شود و کمبود نداشته باشیم. ویلچر برای بسکتبال هم به اندازه جثه ورزشکاران باید طراحی و ساخته شود که تلاش زیادی برای بومی سازی در آن صورت گرفت و با پیگیری فدراسیون جانبازان و معلولین به مرحله تولید انبوه رسید.
در ادامه برنامه، کلیپی از نوشابه ورزشی ساخته شده توسط شرکت زمزم ایران پخش شد.
تابع در این خصوص توضیح داد: نمونه ای که تولید شده حاوی سدیم، منیزیم و مواد معدنی است و زمزم ایران با توجه به فرمول هایی که در ورزش ایران دارد تلاش می کند تولید انبوهی از نوشابه های ورزشی داشته باشد تا ما برای آماده سازی ورزشکاران اعزامی به پارالمپیک توکیو از این نوشابه ها که جایگزین خوبی به جای آب هستند، استفاده کنیم.

در پایان بخش رونمایی از تجهیزات تولید ملی با حضور محمود خسروی وفا (رییس کمیته ملی پارالمپیک)، سیما لیموچی (نایب رییس بانوان کمیته ملی پارالمپیک)، محمد تابع (دبیر اجرایی کمیته ملی پارالمپیک)، محمدشروین اسبقیان (رییس فدراسیون جانبازان و معلولین)، مسعود حمیدی (دبیر فدراسیون جانبازان و معلولین)، اصحاب رسانه های مختلف، مسوولان وزارت دفاع و بنیاد مستضعفان از شرکت زمزم ایران، زیرمجموعه های صنایع دفاع، هلدینگ صنایع غذایی سینا، صنایع هوا فضا، صنایع شهید چمران و ... تقدیر شد.
سپس محمود خسروی وفا، رییس کمیته ملی پارالمپیک در این نشست اظهار داشت: همیشه کمبودی را در این بخش داشتیم که در مسابقات و بازیها، این نوشابهها را که جایگزین آب است خیلی به سختی برای ورزشکاران مان تهیه میکردیم. همیشه کمبودی در ورزش ایران وجود داشت و ورزشکاران به دلیل املاحی که از دست میدهند، نیاز دارند که از نوشابه ویژهای بهره ببرند. چندین سال روی این موضوع تحقیق شد و حالا به تولید انبوه رسیده است.
رییس کمیته ملی پارالمپیک در مورد ساخت امکانات و تجهیزات استاندارد داخلی گفت: وسایل استاندارد را نمیتوانیم خریداری کنیم. از این رو برای ساخت ابزارهای با کیفیت با همفکری و همکاری وزارت دفاع، این تولیدات، استاندارد لازم را گرفت. با بومی سازی این تجهیزات، ارز هم از کشور خارج نمیشود.
رییس کمیته ملی پارالمپیک گفت: نزدیک بیست و دوم بهمن هستیم و گاهی اوقات فراموش میکنیم که چه اتفاقی افتاده است. نباید از این مسائل غافل شویم. ما پنج هزار شهید ورزشکار داریم و ای کاش میتوانستیم از ورزش ایران و نه فقط ورزش پارالمپیک صحبت کنیم. فوتبال و والیبال ایران در این سال ها پیشرفت کرده است. در حوزه ورزش پارالمپیک تاریخ میگوید که این از دستاوردهای پیروزی انقلاب است و این روند در طول این سالها تداوم پیدا کرد. ورزش پارالمپیک در ایران تراز ورزش ایران را بالا برد. یاد شهید حاج قاسم سلیمانی را گرامی می دارم که با عملکرد خوبش همه ترازها را بالا برد. سردار سلیمانی تراز پهلوانی را جابهجا کرد. این شهید در رشتههای باستانی، بدنسازی، رزمی و ... کار میکرده و تراز مدیریت کشور را بالا برده است. توانمندیها و رشد ورزش معلولان بسیار افزایش یافته است و دنیا این موضوع را اعلام میکند و ما به اینها افتخار می کنیم. اینها ظرفیتهایی هستند که در جمهوری اسلامی به وجود آمده و با وجود تحریمها، سعی کردهایم روی پای خودمان بایستیم. امروز به مرحله ای رسیدهایم که ۴۰ لژیونر داریم و در کادر فنی برخی رشتههای دیگر کشورها هم ایرانیها حضور دارند.
وی در خصوص وضعیت کاروان پارالمپیک ایران در توکیو۲۰۲۰ گفت: درست است که در این دوره از بازیهای پارالمپیک نسبت به دوره قبل تعداد سهمیه ها کاهش پیدا کرده اما تلاشمان حفظ جایگاه دوره قبل است. ارزیابی در این زمینه زود است ولی به اعتقاد من شرایط بد نیست. با توجه به اینکه ورزشکاران در مسابقات شرکت نمیکنند، باید به رکورد های داخلی اکتفا کنیم. به هر حال به نظرم به اندازه دوره قبل، در توکیو هم طلا میگیریم. ما تلاش میکنیم اما اگر سکوی دوره قبل را نتوانیم حفظ کنیم، من پاسخگو خواهم بود.
خسروی و فا به مناسبت بیستمین سال تاسیس کمیته ملی پارالمپیک با اشاره به اینکه همیشه اشتباهات خود را میپذیریم، عنوان کرد: نقاط ضعف مان به صورت مستند در کمیته ملی پارالمپیک وجود دارد تا آیندگان از این نقاط ضعف و قوت بهره ببرند. ما هنری داریم که هیچوقت از ایرادات و نقاط ضعف خودمان نترسیدهایم. ما همواره کاری که انجام می دهیم، این است که از همان دهکده بازیها، عملکرد کاروان را ارزیابی میکنیم. ورزش پارالمپیک در ایران برای فرد خاصی نیست. ما در این چند سال افراد و ورزشکارانی را از دست دادیم. سیامند رحمان رکورد دار دنیاست اما باید اخلاق و منش او هم دیده شود. سیامند رحمان رکوردی را به جا گذاشته شده که هیچ کس نمیتواند به این رکورد دست یابد ولی این ورزشکار قدرتمند ما از هر لحاظ، رفتار و کردار پهلوانی داشت.
وی درخصوص کمتر مصاحبه کردن خود گفت: از رسانهها دور نیستم. مساله این است که من تنها در این مسیر حرکت نمیکنم و دوستان دیگری هستند که بسیار بیشتر تلاش میکنند. فاصله گرفتن از رسانهها به این دلیل است که همه چیز به یک نفر ختم نشود. مدیر باید کار کند و کمتر حرف بزند. من در ورزش کار کردم یا سیدمحمد پولادگر و روسای دیگر فدراسیون ها در رشتههای ورزشی دیگر. باید بقیه همکاران صحبت کنند. مرا گذاشته اند کار کنم و مردم دوست دارند مسئولان عملگرا را ببینند.
خسروی وفا درباره اینکه ورزشکاری که افت دارد باید با ورزشکاری که مدال حتمی میگیرد باید فرق داشته باشد، اذعان کرد: حذف فوتبال پنج نفره یکی از اشتباهات کارشناسی دوستان ما بود و یک دستورالعملی داریم و باید از آن تبعیت کنیم. اگر ورزشکاری دچار افت شد، با ورزشکاری که زحمت کشیده تفاوت دارد. باید کسانی در پارالمپیک باشند که مدال و سکوی آسیایی را کسب کنند و برخی نیز به این دلیل کنار گذاشته شدند. حق بچههای ورزش نابینایان دیده نشد و من از جانب تیم خودم عذر میخواهم. تصمیم کارشناسانه بود اما میتوانستیم با اغماض و نگرش دیگری به مسئله فکر کنیم.
رئیس کمیته ملی پارالمپیک در مورد اینکه مشکل مالی نداریم، اذعان کرد: الحمدلله هیچ مشکلی از نظر مالی نداریم ولی مسابقات رسمی هم در سرتاسر جهان برگزار نمیشود و بالطبع اردوی برونمرزی نیز نخواهیم داشت. البته دچار چالشهای زیادی در اعزامها شدهایم که دست ما را بسته است. ورزشکاران ما نیاز به رقابت دارند و ما نیز مسابقات مجازی را با هزینههای کمتر راهاندازی کردیم.
وی در خصوص پاداش به ورزشکاران پارالمپیکی نیز گفت: پاداش به مدال آوران المپیکی و پارالمپیکی در کشورمان، برابر پرداخت میشود. این موضوع پایدار است و برای همیشه باقی خواهد ماند.
خسرویوفا در خصوص استخدام قهرمانان در نهادهای دولتی اظهار داشت: ما با کمیسیون اجتماعی دولت نیز مکاتباتی داشتیم که این موضوع در این کمیسیون مطرح شد که وزیر ورزش هم در این کمیسیون عضو هستند و مدت دو ماه پیش به این مصوبه رسیدگی شده است و انشاءالله در سال ۱۴۰۰ مشکل قانونی استخدام قهرمانان مدالآور در پارالمپیک و بازیهای پاراآسیایی حل خواهد شد.
رئیس کمیته ملی پارالمپیک با اشاره به وضعیت آمادگی ورزشکاران پارالمپیکی هم عنوان کرد: زمان مناسبی برای قضاوت عملکرد ملیپوشان پارالمپیکی نیست. باید به رکوردهای یکسال اخیر ورزشکارانمان اکتفا کنیم و با توجه به کاهش سهمیه باید سکو و مدالهای طلای خودمان را حفظ کنیم. کار سختی را در توکیو پیش رویمان داریم و باید بتوانیم بهتر از پارالمپیک ریو عمل کنیم.
وی در مورد اینکه دولت ژاپن قول داده است که ورزشکاران جهان در دهکده المپیک برای جلوگیری از کرونا واکسینه شوند گفت: IOC و IPC به توافق رسیدهاند که ورزشکاران حاضر در المپیک و پارالمپیک با واکسنهای مورد تأیید بهداشت جهانی واکسینه شوند و ما هم تابع دستورات ستاد مبارزه با کرونا در ورزش کشورمان هستیم البته از این رو تمایل زیادی به استفاده از واکسنهای داخلی خودمان داریم.
خسرویوفا در مورد بودجه سال آتی کمیته ملی پارالمپیک نیز خاطر نشان کرد: در بودجه سال ۱۴۰۰ ابتدا ۷۰ میلیارد به ما تعلق گرفت اما در صحبت با مسؤولان، اعتبارمان را بیشتر کردیم ولی نمیتوانیم هم اکنون رقم را اعلام کنیم. امیدوارم در سال آینده با وجود بازیهای پارالمپیک توکیو مشکلی از نظر مالی برای ما پیش نیاید.
رئیس کمیته ملی المپیک در مورد اینکه هیچ کمبودی از لحاظ ورزش تیراندازی نداریم گفت: اصلا کمبود فشنگ نداریم و بخشی از تولیدات داخلی و بخشی هم از تولیدات وارداتی در تمرینات استفاده میشود و در بازیهای پارالمپیک توکیو نیز معضلی نخواهیم داشت. گلایههای ورزشکاران از استاندارد نبودن فشنگها است و فقط تعداد کمی برای تمرین فشنگ دارند. تحریمها به این مسائل هم ربط دارد کشورهای اروپایی نیز از این دست مسائل کمبود امکانات دارند.
خسروی وفا در مورد بازگشت برخی رشتهها به فدراسیونهای مربوطه گفت: واگذاری مدیریت برخی رشتههای جانبازان و معلولان به فدراسیون مربوطه یک دستور بین المللی است، این رشته ها از فدراسیونشان جدا نمیشوند و حتی تا دو سال آینده مدیریت چند رشته دیگر هم به فدراسیونها واگذار میشوند. درست هم همین است. به طور مثال اگر پاراتکواندو دست ما بود، به اندازهای که دست فدراسیون تکواندو است رشد نمیکرد.